onsdag 15 april 2009

Svenska arbete

Blev just klar med mitt svenska arbete där man skulle jämföra en bok genre inom de senaste 100åren och här är mitt resultat.
Jag har valt att skriva ett arbete om genren Barnböcker.

Jag har valt att studera böckerna:


  • ”Bland Tomtar och Troll” som är en samling sagor och berättelser utgivna av ”Julstämnings” Redaktionen. Böckerna i boken utgavs från 1907-1912

  • ”Pelle Svanslös i Amerika” av Gösta Knutsson och bilder av Lisbeth Holmberg-Thor. Gjord 1941

  • ”Lill-apas stora kisscirkus” som är skriven Tjibbe Veldkamp och illustrationer av Kess de Boer. Utgiven 2005Bland Tomtar och Troll en en samling sagor av många olika författare, och bilderna är illustrerade av John Bauer. Sagorna handlar om vad som står i titeln alltså tomtar och troll, men även om prinsar och prinsessor. Där trolldom och magiska väsen är huvudtemat.


Pelle Svanslös i Ame

rika handlar om katten Pelle och han åker med sin familj på en resa till Amerika. Där träffar han en främmande katt som heter Nicke och han tar Pelle till Niagaraklubben som inte är ett så trevligt sällskap.

Lill-apas stora kisscirkus handlar om Lill-apa och han har en snopp och är jätte bra på att kissa. Så han startar en cirkus där han showar genom att kissa.

Skillnader mellan tider i barnboks genren.

De som är skrivna på tidigt 1900-tal är mer strukturerade och välskrivna, finns inte så många böcker som ett barn kan ta upp själv och försöka läsa, det är mer en sagovärld som de skrev om på den tiden, magiska väsen och om prinsar och prinsessor. Bilderna så här tidigt är mer väl målade och man kan sitta i flera minuter och bara kolla på en bild.
Ju längre tiden går ju mer lättlästa böcker kan man hitta. Nu börjas det använda lättare svenska men fortfarande ser man många tecken på gammalsvenska.

Nu är inte de lika skrämmande historier som det var i början av 1900-talet, utan nu försöker man skriva lite snällare böcker där även barnen kan lära sig saker. Bilderna är inte lika detaljrika men fortfarande mycket väl ritade.
Nutida barnböcker ännu mer lättlästa och väldigt löjliga. De kan skrivas om vadsomhelst och är inte lika väl skrivet och inte om lika viktiga saker som tidigare. Bilderna är inte alls lika fina längre, det mesta ser bara konstigt ut.

Barnböcker från förr skrivs om och redigeras för att underlätta för dagens barn, men även för att censurera vissa saker. Man har ju inte alltid sett på världen på det sättet vi ser idag, vi har lärt oss mer om andra kulturer och blivit mer förstående om medmänniskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar