måndag 21 september 2009

District 9


Med en minimal budget har Neill Blomkamp och Peter Jackson lyckats skapa detta mästerverk. District 9 tar egentligen upp frågan om vad vi människor skulle göra om det helt plötsligt dök upp utomjordingar som varken var söta som E.T eller blodtörstiga, hemska monster som i Alien filmerna utan var bara svaga och förvirrade som råkat hamna på jorden av misstag.

Det är precis vad som händer i denna film då ett stort rymdskepp stannar, till synes öde, över Johannesburg. Människorna tar sig tillslut upp till skeppet och bryter sig in och finner där utomjordingar som är undernärda och förvirrade. Vi, människorna, bestämmer sig för att "ta hand" om dem och för dem ner till jorden och till ett område som får namnet District 9.

Ett företag vid namn MNU får uppdraget att hålla koll på dessa varelser, eller "räkor" som dom får som smeknamn. Vi får följa "Wikus Van De Merwe" (spelad av den fantastiske amatörskådespelaren Sharlto Copley) när han försöker upprätthålla ordning och ha stenhård koll på räkorna. Och under just en sådan dag hittar han ett märklig behållare i ett av räkornas skjul och saker och ting börjar plötsligt gå ordentligt fel!

Otroligt välgjord på alla sett. Riktigt snyggt filmad och specialeffekterna är fullkomligt lysande för den låga budgeten (som slår många hollywood filmer med hästlängder)

Jag rekommenderar denna väldigt varmt och ger den 4/5 poäng.

2 kommentarer:

  1. Får man allt ta o kolla på ^^ Men lite svårt att tänka sig den seriös... jag ser bara ett par jätteräkor skutta runt i ett rymdskepp :D

    SvaraRadera
  2. Den bästa filmen jag sett i mitt liv, grymt bra !

    SvaraRadera