onsdag 29 april 2009

Nationella 09 "Muntlig" Skriftig redovisning

Ja här är mitt Nationella i svenska, den muntliga delen


-------
Jag har valt att hålla ett föredrag om H.G. Wells roman The War of the Worlds som skrevs
1898.Den har senare blivit en radioroman och även filmatiserats.Berättelsen handlar om vår planet som blev invaderad av marsianer, det vill säga utomjordingar, och att människornas vapen och utrustning var ett meningslöst försvar mot dem.Radioromanen som gick på radio i USA 30e oktober 1938 skapade ett stort kaos. Detta på grund av att det var den första sci-fi berättelsen som sänts i radio. Folk trodde det var på riktigt och att det var marsianer som verkligen invaderade världen. En del blev så rädda att dom gömde sig i sina källare. Idag hade vi inte reagerat på samma sätt som vi gjorde 1938. Folk har inte lika lätt för att bli skrämda av sådana saker längre. Folk är mycket mer skeptiska, vi har sett så mycket mer på film och är vana vid skräck-filmer. Så om det skulle inträffa på riktigt så skulle vi knappt tro på det ändå.

The War of the Worlds var den första sci-fi filmen och den slog igenom med stor kraft och startade en ny stor genre trend.
År 2006 gjorde Steven Spielberg sin version av Världarnas Krig. Även denna blev en biosucce. Jag själv tror att många gick och såg den för att det var en Steven Spielberg film, några för att dom ville se en ny version av en klassiker. Filmen fick väldigt bra kritik.
Jag tycker egentligen inte man kan jämföra film genom tiderna. Film har alltid ändrats, både skådespelarna, scen material och effekter. Ska man jämföra får man ha detta i åtanke, förr hade man inte datorn till hjälp och skådespelarna skulle överdramatisera.
Första filmen fick bättre kritik än vad Steven Spielbergs version av filmen har fått.


Bilden jag har valt är på marsianerna som ligger döende runt sina kraschade farkoster.
(http://www.metamute.org/files/images/war%20of%20the%20worlds.preview.jpg)
Skälet till att jag valde denna bild är för att den visar hur marsianernas utveckling fysiskt inte är lika utvecklat som deras teknologi, det är det berättelsen är grundad på.

-------

And that's it.

1 kommentar:

 1. Hej!
  Vill du ställa upp på intervju angående folk i Härryda som bloggar.
  Mvh,
  Carl-Magnus Höglund
  Härryda-Posten
  031-98 50 64
  calle@harrydaposten.se

  SvaraRadera